Acil Servis

#00491#SİNAPS OLUŞTURMA -13 Kronik şikayetlerde ileri inceleme gerekebilir

 

*Kronik şikayetlerde ileri inceleme gerekebilir …Genç hastada olmaz denemeli..Önyargılı olmamalı.

Bugün gelen Almanya da yaşayan misafir bir hastam , 24 yaş K .Diz altı ampüte olarak gördüm.Sorunca tanısını paylaştı.İlk şikayeti tibia ön yüzde ağrı imiş..Bölgeye yönelik grafi vb çekilmemiş, bel kaynaklı düşünülmüş , lomber mr çekilmiş şikayetleri oraya bağlanmış.Şikayetlerinin artması üzerine ilgili bölgeye yönelik ileri tetkiklerde sinovyal sarkom tanısı konulmuş, ve bacak diz altı ampüte edilmiş.Çok acı bir tablo bir genç için, bir şekilde mimikleri kabullenmiş olarak anlattı.

Bu olguda herhangi bir hastalığın tanısı konulmuş gelen hastada , hastalığın tanı öncesi şikayetleri , nasıl tanı konulduğu hakkında hastadan öğrenme yöntemini vurgulamak istedim.Örneğin bilinen hastalık sorgusunda chronn , ülseratif kolit , kolon ca opere , akciğer tm opere gibi tanıları söylediklerinde , hastalığın ilk olarak ne şekilde başladığını sorup , nasıl tanı konulduğunu sorabilirsiniz.(bu elbette yoğun acillerde olabilecek durumlar değil , daha çok hasta ile temasın sık olduğu birinci basamak da olabilir.Elbette boşluk bulup müşahadeye aldığınız hasta ile de konuşabilirsiniz )..
Bu tanıları sizler primer koymasanız da ayırıcı tanı açısından perspektifinizi genişletecektir .Canlı olgu sunumu bir bakıma ..Tıbbi bilgi tecrübe bizzat yaşamak yanında, yaşayan kişilerden geri bildirimlerle arttırılabilir.

Snovial sarkomda akla gelen sorular ?
İlk şikayetinde grafi çekilse görülebilir miydi ? Büyük ihtimal hayır, kalsifiye olmadıkça grafide görülmeyebiliyormuş.Bt veya mr ile tanı konulabiliyor.Yumuşak doku kaynaklı bir malignite ..

Bu hasta sonrası klinik tanıya göz atmanız, bilgiyi bir vaka üzerinden beyinde yer etmeniz açısından da önemli.Tıbbi pratikte gördüğünüz, tedavi ettiğiniz bir olgu veya tedavisine şahit olduğunuz bir olgu en güzel öğrenme metodudur.(şuan sizlere sorsak internlik zamanında bazı vakaları dün gibi hatırlarsınız )tıp pratiğinin usta çırak metodu olmasının bir nedeni de bu arkadaşlar , 1000 sayfa kitap okuyacağına 30 hasta bak , bakmasına yardımcı ol veya şahit ol daha kalıcı olabilir.Veya üstteki hasta gibi sor , öğren ve üzerine okumalı ki hasta ile akılda bir çıpa şeklinde kalıcı olsun ..Bir meslektaş önerisidir , iyi çalışmalar arkadaşlar

İlgili hastalık kısa bir bilgi;

Sinovyal Sarkom nedir?

Burak Ölmez

Büyük Türk hakanı Atilla; "Atımın nalındaki bir çivi düşseydi, bu büyük ülke olmazdı!" demiş. "Ama nasıl olur?" demişler. "Bir çivi bir ülkeyi nasıl kurtarır?" Atilla cevap vermiş; "Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu da koca bir ülkeyi kurtarır" (teşbihte hata olmasın) bir "tüyo" bazen bir "hayat"kurtarabilir felsefesinde bir insan,bir hekim..
Başa dön tuşu