Dr.Hüseyin Oflaz
Bu vaka bize branşlar arasında bu bizlik değile güzel bir örnek
Vakanın temeli şu:Ky yada ayağında amliodipine bağlı ödem olanda hafif de kızarıklık varsa dahiliye-kardiyolog bizlik değil sen dermaya git diyor ve dermatologda mesleki tecrübe olarak sadece selülit yada staz dermatiti ile ilgileniyor ve ödem tedavisi de yetersiz olduğundan hastada düzelmiyor tabi ki. Yada hasta bu vakada olduğu gibi kızarık ve şiş ayak için cildiyeye gidiyor ve onlar bu kez sevk etmesi gerekirken yine kızarıkla ilgilenip aylarca ciltteki kızarıklıkla uğraşıyor ama kızarıklığı sebebi olan ödemle uğraşan yok…….————————————————–
VAKA::Bir dahiliye uzmanı arkadaşım göndermiş. Sadece iyi niyetli ve paylaşıp bu tür vakalar gelirse paylaşalım diyor. Sonuçta hepimiz yanılabiliriz. Vaka şöyle; Hüseyincim geçende bir hasta gördüm. Hasta doktor arkadaşımıza diyor ki; Biliyorum dr bey senin alanın değil ama 5 ayrı cildiyeciye gittim sonuç alamadım. Su ayaklarıma bir de sen bak dedi. Baktım pretibial deri üzerinde hafif peteşi tarzı hafif kızarıklık harici bir şey yok ancak bastırınca baktım ki ödemi var ve sorunca aldığı ilaçları norvasc + şimşek çaktı tabii. 5 cildiye dr ve farklı dr ve 10 küsür reçete torbalarca ilaç sonuç yok. Dermatit ilaçlarını kestim norvascı kestim ve kontrole çağırdım. Ödem düzeldi. Farklı bir kalsiyum kanal blokeri yazdım. Arkadaşlar ödem olan herkese aldığı ilaçları soralım amliodipin vb varmı bakalım. İdrar tetkiki isteyelim. Pozisyonel ve amliodipine bağlı ödemlerde furosemid veren var. Ödem ky bağlı olsa hasta dispneik ve belirgin olur genelde. Rahat yiyen içen ve halsizlik bitkinliği olmayan birindeki ödem çok muhtemel ky değildir. Ky şüphen varsa probnp hakem marker olabilir. Ödem ky bağlı ise probnp en az 1500 üstü çıkar. Probnp normal ve hasta rahat ve idrar normal birinde ödem varsa; ya amliıdipin vb yada varis yada tek taraflı ise sellülit veya azda olsa dolgunluk hissi ve şiş hali DVT de olur.
Sonuçta; Hastayı palpe etmeli ve dokunarak yada uzaktan bakarak değil gode bırakan ödem varmı demek için parmağınızla bayağı bastırmanız gerekir.
*Size başvuran her hastada her şikayetin altından bir ilaç yan etkisi çıkabilir ve anemnezin bir parçası olan “ALDIĞIN İLAÇLAR nedir”i soralım.
Neden mi?
1-Ayak ödemi-amliodipin yapmış olabilir
2-Öksürük -ACEİ
3-İştahsızlık bulantı kusma-digoksin entok veya acei kreatinin yükseltmiş üremi-kby.
4-kabızlık-verapamil
5-nitrat-baş ağrısı
6-statin-myalji
7-furosemid:hipokalsemi ve kasılma ve ebe eli gibi belirtiler, baş dönmesi ve ajitasyon hiponatremi, parastezi ve uyuşukluklar hipopotasemi, ayak başparmağı şiş-ürik asit ve gut
8-ağrılı jinekomasti-spironolakton
9-baş dönmesi-alfa bloker doksazosin.
10- bradikardi veya senkop-presenkop:
timolol, sistemik beta bloker, nondihidropiridin kalsiyum kanal bloker ve antiepileptik epdantoin
11-ciltte ekimoz-asa/ klopidogrel ve oak … Sormalı.
Ayrıca hasta ciltte ödem yada benzer diye dermatoloğa yada farklı bir branşa gidebilir ve dermatolog veya tüm branş doktorları sadece dermatolojik vb ilgili branş patolojileri değil genel doktor olduğunu unutmamalı. Ve genel kısa hızlı bir anamnez almalı. Örneğin 3 yıldır nefesi daralan göğüs hastalıklarına giden ve göğüs uz dr bronkodilatör verdiği hastanın 3 yıl sonunda şikayetleri daha da kötüleşince eko yapılıyor ve ef %20 ve dilate sol kalp. Yani hasta aslında sol ky bağlı ac de staz ralleri ve ekpriyum uzuyor ama göğüs dr astım yada bronşit diye tedavi ediyor. Çünkü sadece sırtı dinliyor. Kalbi dinlese S3-4 ek ses var ve ayırıcı tanı aklımıza çoğumuzun gelmiyor. Herkesin sadece kendi branşını düşündüğü bir doktorluk formatı çok doğru değil. Ve bu kronik alışkanlık haline geldi.