Acil Servis

##00459# “Sadece bir iyi vardır, bilgi; Sadece bir kötü vardır, cehalet.” Sokrates

Genç kadın çığlıklar atarak, yakınları eşliğinde acil servise getirildi. Öz bakımı kötü, zorla zapt edilen kadını personel ve yakınları yardımı ile kendine ve çevresine zarar vermemesi için sedyeye bağladık.
 
İlk alınan öyküde gebe kaldığını öğrendikten sonra son bir haftadır eşi ile şiddetli geçimsizliği olduğu, saldırgan tavırları olan hastanın sürekli acillere götürülerek sakinleştirici yapıldığı öğreniliyor. Sedyeye bağlı hastaya damar yolu açılıyor, kanların ardından genç kadın müşahedeye alınıyor. Subfebril ateş ve hafif bir hipotansiyonu mevcut. Mayii ve parol ile takip ediyoruz. Öyküyü biraz derinleştirmek istediğimde eşi gelince o anlatır diyorlar, ailevi bir durum, kimse konuşmak istemiyor.
 
Hastanın kan değerleri lökosit 9000/mm3, sedim 14 mm/saat, crp: 4,29 mg/dl, βhcg 15000 IU/L çıkıyor.  Hasta biraz sakinleştikten sonra yanına gidiyorum, sonunda ayrıntılı bir fizik muayene yapabileceğim 🙂  bu sırada hastanın eşi de geliyor hastaneye, bir yandan muayeneye devam ederken bir yandan da eşinden farklı bir öykü alabilmek umudu ile sorular soruyorum…
 
Muayene sırasında ense sertliği varmış gibi gelse de hastanın genel karşı çıkma durumu nedeniyle başka bir enfeksiyon odağı arıyorum. Solunum sesi doğal, batın rahat, kvah yok, tit temiz, tuşe normal gaita bulaş… tekrar ense sertliğine dönüyoruz.
 
Bu sırada hastanın eşinden yol gösterici bir bilgi ediniyorum “bu geçen hafta dişini çektirdi, zaten gebeliği de o zaman öğrendik.”
 
Hastanın diş çekimi sırasında senkop geçirmesi ve acile götürülmesi sonrası bakılan tahlilde gebelik öğrenilmiş. ( Ama bu bilgiyi kerpetenle aldık yaklaşık 2 saatin sonunda. 🙁 ) Hasta yakınları için hiçbir önemi olmayan bu bilgi ışığında hasta MR a yönlendirildi.
 
Hayırlı olsun  nur topu gibi bir apseniz var!
 
Hastaya yatış verildi; Enfeksiyon, NRŞ , Kadın Doğum konsültasyonları istendi.
 
Her zamanki gibi öykü ve fizik muayene bir hastanın (bu durumda iki hastanın 🙂 ) hayatına mal oluyordu. Hastalara kalıp gibi bakmak ya da hasta yakınlarının tanı konusunda bizi yönlendirmelerine izin vermek hekimi hem mesleki hem vicdani olarak dönüşü olmayan yollara sokabilir.
 
Dipnot: hastanın MR görüntüsü maalesef elimde olmadığı için benzer bir örnek buldum. Maksat kafamızda bir görüntü çizsin 🙂
 
Görüntü: Case courtesy of A.Prof Frank Gaillard, <a href=”https://radiopaedia.org/”>Radiopaedia.org</a>. From the case <a href=”https://radiopaedia.org/cases/5024″>rID: 5024</a>
 
 
 
Dr. Esra Ersöz Genç
AHT Akademi Pazartesi Günü Yazarı
KTÜ Acil Tıp Kliniği

Esra Ersöz Genç

1985’te Ağrı'nın çorak topraklarında doğduktan sonra,çocukluğumu, gençliğimi İzmir'in çiçekli dağlarında geçirdim :) BAL'lı olmanın haklı gururunu yaşadıktan sonra 2003'te Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesine başladım. Mecburi hizmetin mecburi olduğu yıllarda Iğdır'da, SSK hastanelerinin SSK olmadığı yıllarda Bursa Çekirge Devlet Hastanesi'nde çalıştım. Büyük heves ve umutlarla KTÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp Kliniği'nde Acil Asistanlığına başladım. Evli ve bir çocuk annesiyim. Okumayı,anlatmayı, yeni yerler-yeni tatlar-yeni şeyler keşfetmeyi, gezmeyi ama en çok yazmayı seviyorum.
Başa dön tuşu