Acil Servis

#00438#Hangi Ral Pnömoni düşündürür ?

Hangi Ral Pnömoni düşündürür , hangisi o hastada normal olabilir?
Mesengerdan bir arkadaşım bir vaka danışınca basit ama önemli bir yaklaşımdan bahsedeyim istedim (çoğunuz zaten biliyorsunuzdur, ayrıca ilgili branş olan arkadaşlardan da ek katkı bekliyoruz )Günümüzde multipl hastalıkları olan yaşlı hastalar acile , asm ye sık gelmeye başladığından (ömür arttı güzel de oldu 😊) biraz bu açıdan da yaklaşımı kuvvetlendirmek lazım diye düşünüyorum.
Vaka : 86 yaş erkek bypass + pili var (icd?, pace? Belli değil , çok da önemli değil konumuzla )Pretibial ++ ödem.halsizlik şikayeti ile geliyor .Kullandığı ilaçlar: Beloc,aldacton,delix,ecopirin,forpack,tioday ve ventolin kullanıyor.FM:Sol bazalde ral mevcut , grafisi bu şekilde..
Bu hastada ral KKY den mi? Pnömoniden midir ? Ayrım açısından bu kadarki klinik bilginin üzerine ne sorulabilir ? Veya hangi tetkiklerin yararı olabilir ?

YANIT : Akciğer sesleri ayrı büyük bir konu ; tamamını bir bütün şekli ile yazarak anlatmak zor.Vaka üzerinden küçük hatırlatıcı tüyo maksatlı konuşalım.Bu hastanın acile geliş şikayeti çok önemli,ateş-üşüme titreme,öksürük prodüktif balgam gibi BARİZ pnömoni semptomları ile gelirse zaten adı belli,nefes darlığı,ortopne ,taşipne gibi şikayetlerle gelir ise Akciğer ödemi?(dekompanse KKY ),KKY hastasında yeni gelişen disritmi (AF)-Myokard enfarktüsü gibi ayırıcı tanıya giren durumları zaten düşünürüz.Olgu ile ilgili çok bariz klinik bilgi vermeme sebebim bazen yaşlı kronik hastalarda SS muayenesinde bu şekilde ral duyabilmemiz.Bu durum da ne yapmalı ne düşünmeliyiz? Hasta kompanse KKY hastası ise çoğu zaman BİLATERAL bazallerde ral şeklinde bekleriz,hasta eğer akciğer ödeminde ise göğüs kafesinin çoğu yerine yayılmış olarak +klinik zaten belirgindir bekleriz.Lokalize veya TEK TARAFLI RAL duyulduğunda klinik düşündürecek semptomda var ise (ateş-öksürük -balgam gibi) bu hastanın PNÖMONİ OLMADIĞINI dışlamamız gerekir.Bunun için öncelikle hemogramda lökositoz,CRP yüksekliği kontrolü gibi ek tetkikler yapmakta fayda var .Bunlarda herhangi bir artış CRP de 50 ve üzeri Lökositoz için (nötrofili ön planda ise) hastanın kliniğinin durumuna göre (ayrı bir konu CURB-65-pnömoni yönetimi) ampirik tedavi başlanabilecceği gibi yatış için ilgili branşa konsülte etmek gerekir.YAZININ ve olgunun püf noktası : KKY olan hastada normalde de Bilateral ince RAL beklenebilir(ek semptom ve bulgu yok ise ) ancak tek taraflı RAL var ise bu hastlarda(klinikle beraber ) diğer ayırıcı tanıları (ilk olarak PNÖMONİ yi ki yaşlo hastada mortalitesi yüksektir) ekarte etmek gerekir.Bildiğiniz yaklaşımların altını çizme amaçlı faydalı olmuştur umarım iyi çalışmalar..

Burak Ölmez

Büyük Türk hakanı Atilla; "Atımın nalındaki bir çivi düşseydi, bu büyük ülke olmazdı!" demiş. "Ama nasıl olur?" demişler. "Bir çivi bir ülkeyi nasıl kurtarır?" Atilla cevap vermiş; "Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu da koca bir ülkeyi kurtarır" (teşbihte hata olmasın) bir "tüyo" bazen bir "hayat"kurtarabilir felsefesinde bir insan,bir hekim..
Başa dön tuşu