Yoğun Bakım Hakkında
Ülkede yoğun bakım yatağı sıkıntısı var, özellikle kış aylarında yoğun bakımlar için kuyruk oluyor. Bir iki ilin değil neredeyse bütün illerin sağlık sorunu haline geldi bu mesele. Mevzuyu hastaneler açarak da çözemeyeceğimiz muhakkak. Sorunun temelini görmezden geliyoruz:
- Ülke yaşlanıyor ve beklenen ömür her geçen gün artıyor, 2017 için bugün doğan birinin ortalama ömrü 80 yıl. Uzun yaşama bol bol yoğun bakım gerektiriyor, çünkü böyle yaşlı hastalar hastalanınca genelde ancak yoğun bakımda takip olabiliyor.
- İnsanımız değişti, ilahi takdir deyip boyun bükme geçmişte kaldı, herkes yaşayacak. Son nefesini vermek üzere olan 100 yaşında hasta bile 112 çağırılıp hastaneye getiriliyor. Hekim de yapması gereken standart tıbbi müdahaleyi yapıyor, sonra yoğun bakimlik hasta sırasına koyuyorsun.
- Eskiden durumu ağır olan hastaları servise yatırıp takip eden hekimler bile artık bu riske girmiyor ve hastaya yoğun bakım takibi diyor. Çünkü risk aldığında aldığı risk ile kalıyor tazminat davaları ile boğuşuyor, arkasında duran da yok
- Yoğun bakıma giren hasta çıkmak bilmiyor, özellikle çekirdek aile yapısına donusmemiz ile birlikte hasta sahipleri hastasını alıp evinde kalan tedaviyi yapmıyor, hastası aylarca iyileşme ümidi de olmadan yoğun bakımlar da yatıyor
- Ölüm kararı hakkında hukuki bir düzenleme yok. Hiç bir tıbbi iyileşme ümidi kalmayan hastaya da kalp masajı yapıp canlandırma işlemi yapman gerekiyor, otomatikman bu hasta da yoğun bakıma gitmesi gerekiyor. Hekime, ölümü muhakkak gerçekleşecek hasta için tedavi mümkün değilse işi akışına bırakma yetkisi veya hukuki koruması verilmiyor
- Bakımevi gereken ve belki ömrünün sonuna kadar bakimevinde kalması gereken hastalar, bakımevi yokluğundan hastanelere yığılıyor. Özellikle yatalak hastalar sürekli enfeksiyon kapıp evde gerekli bakımı alamayıp önce hastaneye sonra yoğun bakıma gidiyor.
- Hala eski bir yoğun bakım sınıflamasına tabiyiz. 1. Basamak yoğun bakım denilen hiçbir işe yaramayan ama resmiyette yoğun bakım gözüken ve tüm yoğun bakımlar içinde büyük bir oran tutan bu yatakların işlevselliği günümüz ihtiyacına cevap vermiyor
- Büyük hastanelerde özellikle 24 saat servis nöbeti tutulan branşlarda ,Servis odalarında entube veya ağır hastaların takip edilebileceği bir kaç adet monitorlu ventolatorlu oda bulunmuyor.
- Kamu yoğun bakım işini neredeyse özellere devredecek veya devretmiş gibi yoğun bakım yatak sayisini arttırmamakta direniyor. Buna mukabil 3. Basamak yoğun bakım ücretleri yüksek tutularak özele cazip, kamuya ise masraf gözüküyor.
Gibi gibi…
Bu yazı Acil Tıp Uzmanı Ensar Durmuş tarafından yazılmıştır.