MESENGERDAN 2 OLGU;KOAH ATAK GİBİ GELEN MI-SUBDURAL HEMATOM
OLGULAR;
“Hocam selamlar, ben de intern iken başımdan geçen bir etkileyici olayları buradan yazayım. Tabii sizlerin vakaları kadar ilgi çekici olmayabilir ama değerlendirip beğendiklerinizi yayınlarsanız belki de benim de hekim arkadaşların bakış açısında bir tutam genişletmede payım olur.Öncelikle ilk nöbetlerimiz sadece kitaptan okuduğumuz birkaç torik bilgiyle hastayla başbayız.Bizim fakültede internler diğer birçok fakültenin aksine asistan gibi çalışırlar hastayı karşılayıp anamnezini alıp fm yapıp gerekli tahlil ve görüntülemeleri isteyip sonuçları yorumlayıp ve çoğu zaman da asistana haber bile vermeyip tedavisini yapar hastayı evine yollardık..
OLGU 1-neyse gelelim bizim vakaya gece saat 4 suları asistan uyuyor benle diğer intern arkadaş acilde tek başımızayız.Yaklaşık 60 yaşlarında gdi,önceden bilinen kalp hastalığı olmayan beş yıllık koah tanılı hasta.Şikayeti sadece ve sadece nefes darlığı.Vitalleri iyi fmde ac havalanması azalmış onun dışında ek ses duyamadık.Gecenin bi vakti ben de onlarca hasta görmekten sıkılmış bir halde verin atak tedavisi dedim hemşireye nebül bağlandı yanımdaki intern arkadaş garantici yönüyle ön plana çıkardı hep.Arif bu hastadan kan felan da isteyelim hatta trop bakalım dedi.Dedim ne gereği var hasta iyi durumda ( nolur nolmaz diye biz gelen her yaşlı hastadan ekg istiyorduk) ekg sinde de belirgin bir st oynaması ya da bifazik t felan görmemiştim. Ama arkadaşın gereksiz ( ki iyi ki de yılmamış) isteklerine boyun eğdim ve hastadan kan alındı trop da gönderdik.Sonuçlar çıkınca arkadaşın yüzündeki ifade paha biçilemezdi zaten. Hastanın trop 3.65 (küsüratlı vereyim de şey olsun) gibi bir değer çıktı bildiğin non st mi.Neyse aradık kardioyu gelip devraldılar. Burdan çıkaracağımız ilk sonuç yaşlı hastaysa daima pre ex ihtimalleri düşün İkinci sonuç ise koah hastalığı olanlarda daha ciddi semptomlar maskelenebilir sürekli alert olunmalıdır.
OLGU 2-Diğer vaka ise aynı gün nöbet tuttuğum bi arkadaşımın başına geldi.Kırklı yaşlarda erkek hasta gdi şikayeti dil uyuşması.İnsanın aklına hertürlü şey gelebiliyor intern arkadaş da nörolojik muayenesi normal dedi kan değerlerini görmek istemiş.kan değerlerinde de ise dişe dokunur bi bulgu olmayınca hastaya poliklinik kontrolü önermeden hep aklımızın ucunda olması gereken tanıyı atlamamk için beyin bt istedik.Sonuç çıktığında biraz şaşkın biraz sevinçli hasta adına ise üzgündük. Hastada akut ya da kronik nasıldır ayrımı bilmiyorum subdural hemoraji çıktı beyin cerrahisine kons ettik ve hastayı devraldılar
Bu vakadan ise çıkarılacak sonuç fizik muayeneyi asla küçümseme aksatma ve asla yüzde yüz yeterli görme ayrıca hocamızın lafını da eklemek istiyorum acilde aklına geleni eğer imkanın varsa iste, bt difüzyon mr trop kazancın kaybından fazla olur 😉”
Olgular için iki kelam;
1.olgu KOAH atak gibi gelen ama altından MI çıkan bir vaka,aklıma gelen bilinen 2 hastalıktan korkarım hastada duyunca. 1-Konjestif kalp yetmezliği ve 2-KOAH.
KKY hastaları akciğer ödemi tablosu ile geldiğinde “niçin dekompanse oldu acaba ?”diyerek EKG, gerekiyor ise troponin isteyin arkadaşlar,kalp bir şekilde kompanse etmiş ancak bir şey olmuş dekompanse olmuş.
Neler olabilir?Yeni gelişen bir aritmi,Myokard enfarktüsü,akciğer enfeksiyonu(pnömoni vb) vs vs. Önceliklendirmemiz gereken zaten rölantide çalışan kalbe yönelik ek bir durum var mı? EKARTE etmeliyiz.
2. hastalık ;KOAH aynı KKY hastası gibi söylemesekte STİGMALANAN hastalardır. Osman amca geldi yine yaa KOAH atak,İsmail amca geldi Akciğer ödemi.Sakın a sakın hastaları aynı konversiyon hastalarında olduğu gibi STİGMALAMAYIN arkadaşlar gözünüzden kaçırdığınız an hayatına mal olabilir. KOAH atak nedeni ilk olarak enfeksiyon bildiğiniz üzere ama hasta o an myokard enfarktüsü de geçiriyor ve akciğere göllenen kan dolayısı ile KOAH atak gibi gelmiş olabilir.Bu iki hasta kapıdan girdiğinde EKG (her ikiside taşıkardik olduğundan ayırt etmeniz zor olabilir) elinizde var ise TROPONİN istemeniz tavsiye olunur.Her gelişinde mi abi? o size kalmış arkadaşlar klinik tecrübe şüphe vs .Bunun kılavuzu bildiğim kadarı ile yok,muhtemelen olsa kostefektif değil diye önerilmez ama kaçırırsanız MORTAL dir.
Diğer 2.olgu ise Subdural hematom çıkan bir hasta,ilerleyen günlerde subdural,epidural hematom veya SAK kliniği ayrımı ile ilgilli bir paylaşım yapmayı düşünüyorum.Kısaca bu hastada subdural bir hematom var olarak çıkmış.Öncesinde travma? bilmiyoruz.Ama subdural kanamalar venöz kanama olduğu için kliniği epidural (arter kanaması ) gibi hızlı gelişmeyebilir.Bu hastada dil kası veya uyaran sinir ile ilgili (belki düşük oran besleyen arter?) problemi ilk akla gelen.Durup dururken dil de uyuşma kraniyel görüntüleme endikasyonu oluşturur kanımca/(nörolog arkadaşlardan yardım alalım mümkünse yazar olsa çok da güzel olur:)) çekilmiş ve adı konulmuş.Bir kablonun gittiği ampülde yanmama sorunu var ise ya ampüldendir(dilden),veya kablonun kaynağındadır beyinde.Metabbolik hadise olabilir mi? tabi ki olabilir,o yüzden bu hastada kalsiyum,potasyum genel rutin biyokimya,hemogram bakılması da tabiki gerekli.Teşekkürler bu olguları yazan ve yaşayan arkadaşımız ARİF e.İyi çalışmalar dilerim