Dr.M.Burak ÖLMEZ

#00316#Yaklaşım Olgusu-15 Empati

Aile hekimi-kurum hekimi olarak çalışıyorsunuz?.
OLGU: 70 yaşlarında bilateral bacaklarda basmakla solan kırmızı- morumsu renkte ve ısı artışının olduğu döküntüleri olan bir hasta geldi. Lezyonlar her iki bacakta birkaç tane olmak üzere 3-4 cm çaplarında. Net tanı koymakta zorlandınız.Tetkik haftanın belli günlerinde var. Ancak ağırlıklı olarak eritema nodozum olmak üzere, her ne kadar bilateral olsa da selülit, dvt düşündünüz. Sonra hastayı ilçe devlet hastanesine yönlendireceksiniz? Dahiliye ve genel cerrahi uzmanlarından başka uzman yok ilçede.Ne yapardınız?

A-İlçe devlet hastanesi aciline lezyonların özelliklerini anlatır bir bilgi notuyla sevk ederim

B-DVT-Selülit tedavisi başlarım?(ön tanı koyup)

C-Uzman hekimlerden randevü al derim

YANIT: 1.şık fazla gidiyor ekleme yapalım; hastayı ilçe devlet hastanesi aciline lezyonların özelliklerini anlatır bir bilgi notuyla sevk ettiniz. Acilde çalışan pratisyen arkadaş daha sonra size ulaşarak “sen bu hastayı neden bana sevk ettin, bu hasta acile sevk edilecek bir hasta değil. Burada dahiliye ve genel cerrahi doktoru varken bana göndermen mantıksız olmuş” dedi. Siz herhangi bir ön tanı belirtmediğiniz halde “selülit vakalarına genel cerrahi bakar neden direkt polikliniğe sevk etmedin” dedi. Ona kafanızda net bir tanı oluşmadığını ancak sevk etmeyi düşündüğünüz tek bölüm olarak ta dermatoloji olmadığından en azından hemogram- biyokimya bakılır, belki dvt düşünülür ve ön tedavisi yapılır diye acile sevk ettim dediniz. Size “dvt de dahiliyenin işi neden oraya göndermedin?”dedi. Şimdi sizin burda hatalı olduğum bir taraf var mı, böyle bir hasta eğer selülit ise genel cerrahiye mi sevk edilir, Dvt ise dahiliye mi sevk edilir? Acile sevk edilemez mi?” Böyle bir olay yaşadınız sorguluyorsunuz? Ben bir yer de hata mı yaptım acaba?diye.Karşı taraf agresif ve “iş öğretici” ,yer değişimi olsa acil-asm vs nasıl davranmak gerekiri sorayım istedim.Kendimden birkaç öneri “iş çakma-kaytarma-etik deontoloji yoksunu hekim, her ne tarafta çalışırsa çalışsın malesef az görmediğimiz durumlardan.” yukarıdaki hastada bilateral ısı artışı ve ödem ileri inceleme gerektirebilecek durumlardan,acil bir durum var mı? en azından enfeksiyon mu? acaba açısından hemogram+crp görmek istenebilir.Poliklinikten veya acilden olabilir.O gün hangisine ulaşılabiliyor ise ona yönlendirilir.Direkt poliklinik randevusuz bakıyorsa yazılabilir,bakılmıyorsa acilden girişi yapılıp-konsülte edilir.Hastanın acil tedavi ihtiyacı yok ise veya ampirik başlanması gereken ilaç başlanır veya ileri inceleme için sevk edilir.Acil servis adı üzerinde lab-görüntüleme veya konsülte edilecek branşlar açısından bir sıkıntısı olan hastaların fastfood tarzı-hızlı servis ilk başvuru yeridir.Hastanın acil durumu yok ise yönlendirilebilir 1.basamağa dahi,acil durumu var ise müdahale edilir,acil konsülte edilecek durumu var ise edilir.Şuanki acil nosyonu bu şekildedir.Bu hastaya bu kadar söylendikten sonra “akıl verme tarzı davranan arkadaşın yönetimi ne oldu sizce” hastayı sevk etmiş.Özetle işimiz yoğun ancak birbirimize yardım etmez isek,hastayı arada bırakır isek hem mesleki hem hukuki açıdan olumsuz olacağı kanaatindeyim.Empati hem hasta açısından hem yönlendiren-karşılayan hekim açısından çok önemli.Gereksiz acile yönlendirmelerde aynı şekilde.Periferde karşılaşma ihtimali olan durumlardaan kulağıma gelen bir durumu sizin yorumunuza da bırakmak istedim.Bu kendi yorumumdur.Kolaylıklar dilerim..

Burak Ölmez

Büyük Türk hakanı Atilla; "Atımın nalındaki bir çivi düşseydi, bu büyük ülke olmazdı!" demiş. "Ama nasıl olur?" demişler. "Bir çivi bir ülkeyi nasıl kurtarır?" Atilla cevap vermiş; "Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu da koca bir ülkeyi kurtarır" (teşbihte hata olmasın) bir "tüyo" bazen bir "hayat"kurtarabilir felsefesinde bir insan,bir hekim..
Başa dön tuşu