Acil ServisDoktor GözündenDr.Enes GÜLERDuyurularKritik BakımOlgu SunumlarıPratik BilgilerSerbest PaylaşımlarTravma NotlarıTravmatik Olgu Sunumları

#00288# EMBOLİ Mİ FRAKTÜRE NEDEN OLUR,FRAKTÜR MÜ EMBOLİYE NEDEN OLUR?

*Tavuk mu yumurtadan çıkar,yumurta mı tavuktan sorusu gibi oldu başlık..

* 82 yaş erkek hasta ağaçtan düşmüş olarak bir ilçe devlet hastanesi acil servisine götürülüyor.Orada hastanın kalça içi kanaması olduğu düşünülerek 3ncü basamak Acil servisine sevk ediliyor.

*Hasta geldiğinde oryante koopere değil. G4S2M5(GKS:11) olan bir hasta. TA:100/80,SpO2:92

*Hastaya Acil serviste yapılan E-FAST USG de patoloji gözlenmedi.

*Çeklen Pan CT de hastada Subdural Hematom,Akut Pulmoner Emboli,Sakrumda+İliak kanatta fraktür ,L1 vertebra non deplase fraktür saptandı.
*Ek olarak çekilen alt ekstremite röntgende femur fraktürü var.

*Soru 1:
Bence her şeyden daha öncelikli soru:”82 yaş amcanın ağaçta ne işi var?

*Soru 2:
Amca ağaçtan ayak kayması gibi bir denge kaybı ile mi düştü?yoksa pulmoner embolisi vardı ona sekonder bir hipoksi,hipotansiyonla mı düştü?

*Soru 3:
Pulmoner emboli ağaçtan düşmeden önce mi gelişti?yoksa düşme sonrası alt ekstremite fraktürüne sekonder emboli mi oluştu?

*Soru 4:
Hasta için ilçe devlet hastanesinden niye kalça içi kanama şüphesiyle sevk talep edildi? oryantasyon ve kooperasyon bozukluğu sonradan sevk esnasında mı gelişti?yoksa söylemek dahi istemiyorum..?

Sorular,sorular,sorular…..Bitmek bilmez bu sorular…Cevaplar meçhul.
Velhasılı multipl travması olan hasta Anestezi Yoğun Bakıma yatırıldı.

TÜYOLAR

1)Travma hastaları multisistemik değerlendirilmelidir.Beyin,Servikal,Thorax,Abdomen,Üst-Alt ekstremite muayeneleri detaylıca yapılmalıdır.

2)Hastanın vital bulguları hızlıca gözden geçirilmelidir.

3)Rutin Travma tetkikleri istenmelidir.Ek olarak PREOP tetkikleri ve olası Kan transfüzyonu durumu için KAN GRUBU.

4)Hastanın kan grubu belli ise Kan bankasında ES,TDP istemleri hastanın girdiği anda yapılmalıdır! En az 2 tane büyük damryolları açılmalıdır,Kanaması olan hastaların kanaması masif ve aktifse tamponla pansumanize edilmeli,tetanoz aşısı,tetanoz IGB,antibiyotik profilaksisi yapılmalıdır.

5)Doğru düzgün tetkikleri-görüntüleme yöntemleri olmayan ilçe hastanelerinde bu tarz hastaları asla bekletmeyiniz,acil sevk ediniz,gerekirse ve mümkünse siz de hastanın başında gidiniz,üst basamak için asla oyalanmayınız!

6)Üst basamaktaki hekimler olarak şunu yapalım,bunu yapalım gibi telefondan direktiflerle oyalanmayınız,bu tarz hastaların yeri asla 1nci basamak değildir,biz de çalıştık 1nci basamaklarda röntgenle nereye kadar…Yemeyelim birbirimizi dostlar 

7) 5nci ve 6ncı tüyolar önemli tüyolardır.2-3ncü basamak Aciller sevk kabullerinde gereksiz ve yanlış dirençler göstermemeli!!
1nci basamaklar da durumu fırsata çevirip tabiri caizse Allah ne verdiyse zaten biz 1nci basamağızzz bombala babam babam bombala mantığına bürünmemeli  Zira unutmayınız ki 3ncü basamak Aciller sizlerin elinde takip edemediğiniz,etmek istemediğiniz hastalarla dolu!!

AHT üyelerine nacizane kendimce bildiğim kadarıyla katkıda bulunmaya çalıştım,çalışıyorum,çalışacağım,esen kalın..

Enes Güler

Gezmeyi seven,müzik,basketbol,yüzme ve adreanlinle iç içe olan,eşine ve işine aşık,acile gönül vermiş bir acilsever
Başa dön tuşu