Laboratuvar TestleriPratik Bilgiler

#00185# Troponinle Pankreas Ca tanısı Konulabilir Mi ?

3ncü basamak Eğitim Araştırma Hastanesi Acil servisi bir hastanın sevk edilmesi amacıyla İlçe Devlet Hastanesi tarafından aranıyor..65 yaş bayan hastanın kendilerine göğüs ağrısıyla başvurduğu,alınan kan tetkiklerinde Troponin değerinin 2.3 olduğu,EKG’sinin normal sinüs ritminde olduğu ve hastaya NSTEMI tanısı koyduklarını,dolayısıyla hastanın Anjio merkezi olan bi yere sevk edilmesini talep ettiklerini belirtiyorlar.

Bütün bu anlatılanlar üzerine sevk talebi haklı bulunarak hasta sevki kabul ediliyor.
3ncü basamak Acil servisine getirilen hasta yeniden değerlendirilmek üzere anamnez alınıyor.
Hastanın anamnezinde göğüs ağrısı olmadığı belden öne doğru vuran kuşak tarzında ağrı tariflediği fark ediliyor.Fizik muayene yapılan hastanın karın muayenesinde batının rahat olmadığı hastanın akut batın karnı gibi muayene bulguları olduğu fark ediliyor.

Hastanın 1nci basamak devlet hastanesinde alınan kan tetkiklerinde TROPONİN DIŞINDA,Amilaz, AST,ALT,GGT gibi değerlerinin de yüksek olduğu fark ediliyor.

Hastanın hiçbir koroner arter hastalığı ve risk faktörlerinin bulunmaması üzerine Akut Koroner Sendrom Tanısından uzaklaşılıyor ve Pankreatit ön tanısı düşünülüyor.ANCAK Troponin değerinin ciddi anlamda yüksek olması ve NSTEMI ön tanısıyla sevkle gelmesinden dolayı Akut Koroner Sendrom tanısının ekarte edilmesi gerekiyor ve Kardiyoloji bölümüne hasta konsülte ediliyor.

Kardiyoloji tarafından eko ile değerlendirilen hasta için Kardiyoloji hekimi de kendi branşını ilgilendiren bir patoloji düşünmediğini beyan ediyor.
Bunun üzerine Pankreatit düşünülen hastaya kontrastlı Abdomen BT çekiliyor.

SONUÇ:
Pankreas baş boyun kısmında periampuller bölgede düzgün konturlu heterojen kontrastalanan hiperintens kitle.(Pankreas CA?) Koledok kitle nedeniyle değerlendirilemiyor.

TÜYOLAR!!!
1)Her Troponin yüksekliği AKS demek değilidir.
2)Pulmoner emboli,SVO,Pnömoni,Malignite gibi sebeplerin de Troponin yüksekliği yapacağı unutulmamalıdır.
3)Karın ve Çene arasındaki kısımda şikayetlerle gelen hastalarda bizi sadece KARDİYAK hastalıklar değil başka bir çok hastalığın da alarme edebileceği unutulmamalıdır.
4)Fizik Muayene çok şey verir,Karın ağrısı ile gelen hasta bazen sadece karın ağrısıyla gelmiştir.Troponin değerinin yüksek çıkması karın ağrısını göğüs ağrısı yapmaz.
5)Yine Troponin değeri yüksekliği de her daim kardiyak aciller açısından bizi alarme etmelidir.
6)Ne olur ne olmaz diye karnı ağrıyan hastaya Troponin de bakılması hastaya gerçek tanının konmasını sağlamıştır
7) Sevkle ön tanıyla gelen her hastayı baştan yeniden değerlendirin!

Enes Güler

Gezmeyi seven,müzik,basketbol,yüzme ve adreanlinle iç içe olan,eşine ve işine aşık,acile gönül vermiş bir acilsever
Başa dön tuşu