*32 yaşında erkek hasta ,dekorasyon-döşeme işleriyle uğraştığını, hafta sonu malzemelerinin temizliği ile uğraşırken çivi tabancasını yanlışlıkla basma sonrası göğsünden çivi girdiği şikayeti ile basvuruyor.
*Hastanın inspeksiyonla perigastrik bölgede yaklaşık 0.3-0.5 cm kadar giriş deliği izi var; ama hasta beyan etmese normal bir fizik muayene inspeksiyonda bile gözden kaçırılacak kadar küçük bir delik.
*Palpasyonda çivi başı cilt altında elle hissediliyor.Büyüklüğü ne kadar diye hastaya sorulduğunda ”Hocam ufak bir sey ya” diye cevap alınıyor.
*Vitalleri stabil,hemodinamik bulguları iyi olan ayaktan basvuran GKS:15 olan hastaya çivinin büyüklüğü ve lokasyonu hakkında fikir edinebilmek için çok yönlü PAAC-ADBG grafileri isteniyor.Bu sırada hastanın ”hocam gerek var mı ya,çeksen çıkar o zaten” gibi yakınmaları oluyor. (O kadar kolaydı çeksen çıkıyordu da niye geldin o zaman Acile diyemiyorsun tabi hastaya )
*Çivinin mide-barsak komşuluğunda olması üzerine, daha net fikir oluşması-kanama-perforasyon? değerlendirilmesi açısından tomografi çekiliyor.
*Çekilen tomografiye bakıldığında çivinin yaklaşık 5 cm uzunluğunda olduğu çivinin rektus abdominus kasını deldiği ve yaklaşık 1 cm kadarının periton içine girerek mide korpusu ile ince bağırsak arasında lokalize olduğu görülüyor.
*Tomografiye göre vasküler yaralanma veya organ perforasyonu her ne kadar izlenmese de vasküler komşukluklar ve mide bağırsak arası lokasyondan dolayı Genel Cerrahi doktoruna haber verilerek Acil Serviste lokal anestezi ile pansuman odasında çıkarılarak hastaya 2 gün takip amaçlı Genel Cerrahi servisine yatış veriliyor.
TÜYOLAR!
1)Hastanın ifadeleriyle hekimlik yapılmaz,siz kendi bildiğinizi yapın.
2)Ucuz kahramanlıklara hiç gerek yok.Basit gibi sandığımız şeyler başımıza çok büyük belalar açabilir.Acil Hekimi olarak her ne kadar bu ve benzeri cisimler kolaylıkla çıkarabilecek olsa da Genel Cerrahi doktoru gibi ilgili branşlara haber vermek,onlarla veya onların nezaretinde cismi çıkarmak daha sağlıklıdır.
3)Çıkarma sırasında vasküler veya organ dokusuna zarar verilebilir.Beklenmedik akut hadiseler,komplikasyonlar yasanabilir.Adli açıdan basımız ağrıyabilir,hasta şikayetçi olabilir,vs vs..DİKKATLİ OLMAK LAZIM!
4)Çok küçük sanılan cisimler sandığımız kadar kolay çıkmayabilir.Zira bu cisim Gastroenteroloji Cerrahi doktoru ile birlikte yaklaşık 45 dk’da ancak çıkarılabildi!
5)Bu vb.bütün yaralanmalarda tetanoz aşısı,prolafilaksisi ve antibiyotik uygulamaları ilk etapta yapılmalıdır!
6)Olayın adli vaka boyutu,iş kazası adli raporu gibi değerlendirmeleri mutlaka sorgulanarak gereklilik ve şüphe halinde kesinlikle Adli rapor düzenlenmelidir!
Bilgilerin ve yardımlaşmaların artması,meslektaşlarımızı korumak,sevebilmek,ilim ve bilimle uğraşabilmek dileklerimle..
DR.ENES GÜLER