MESENGERDAN-TUTANAK TUTMAK
SORU:
“İyi geceler hocam Merhaba… Ben Acil serviste pratisyen hekimlik yapmaktayım… 10 aydır.. yeni gelen arkadaşlar da refakat döneminde şifreleri olmadığı için benim adima hasta baktılar… Geçirilmiş SVO su olan bir hasta baş ağrısı ile acile gelmiş, arkadaş nörolojik muayenesi normal olmasına rağmen beyin bt istemiş ve 5mm subdural kanama görülmüş BT de …
Arkadaş sevkini planlamış ve 112 ile Merkez hastaneye sevk edilmiş…
Sevk kağıdın da
1)DYA (Damar yoLu aciLdi)
2)Monitorizasyon
3)Beyin Bt cekiLdi diye 112 sevkine yazmis
… isLem kagidinda da
TA 13 /9
Daha once Gerilmis SVo
Betin Bt cekildi demiş…
TUTANAK ta da
Acil Uzmanı
Hastaya hiçbir işlem yapılmamış
Damar yolu açık değil
Vitaller alinmamistir
Denilmiş…
Hastanın bizden sonraki geçmişine baktığımda, bizdeki sevkten 3 gün sonra bize Nörolojiye kontrole gelmiş yaşıyor hasta….
Tutanakin nasıl değerlendiriyorsunuz..
Travma olmaksızın spontan SVO da hastanin CBC Biyokimyasina tıbben zorunlu olarak gerekli midir?. Teşekkürler bilgilendirme için… bu Vakayı da gruptan paylaşıp arkadaşlara örnek olarak sunabilirsiniz … iyi geceler”
YANITIM: (ve içine eklediklerimle beraber)
“İyi geceler …,tutanak hoş olmamış tabi ki. Durumun aciliyetinden gözden bazen ( ki çok da önemli olmayabilen tetkikler( zaman kaybı vs açısından) )alınmamış veya alınması-yapılması-yazılması unutulmuş durumlar olabilir.İşe yeni başlanmış zamanlarda, sık da olabilir. O yüzden sözel iletişim empatiden yoksun ve stresli ortamlarda böyle durumlardan kurtarabilir. Örnegin; sevk edilecek yerde uzman hekim var ise görüşülüp (112 aracılığı ile yer bulunduktan sonra hastayı teslim alacak hekim ile görüşüp) önerileri alınabilir ve sevk kağıdına, ismi ile birlikte önerileri yazılabilir. Bu hem sizin hem hastanız açısından önemlidir.Yazmasanız bile hastane kayıt sisteminde bulunur, olası sevk durumunda oluşabilecek sıkıntılar ( hasta yolda ex vs) gibi durumlarda suçlamak için değil, tıbbı olarak bilginiz dahilinde her şeyi yaptığınızı-danıştığınızı belirtirsiniz.Tutanağı tutma amacını ilgili meslektaşa sorsak diyeceği ” geri bildirim” olacaktır belki de “eğitim” amaçlı diyecektir,bence iyi niyet göstergesi olan sevk eden hekime ulaşıp arkadaşlar “böyle hastalarda şunları şunları yapın,şunları yazmadan yollamayın ” demektir. Hekimler olarak sosyal yönü gelişmiş olmamız gerektiğini düşünüyorum, ancak uzman doktor odasında bile birbirlerine selam vermeyen hekimler olduğunu duyduğum ve gördüğüm için malesef böyle durumlar da olabilir.Hekimin hekimden başka dostu olmaz,hekimin hekime de yaptığını bazen başkası da yapmaz o ayrı ,siz “dost” olan kısmından olun arkadaşlar. Kanıta dayalı yazı vs isteyenlere daha çalışmasını da yapmadım diyeyim her şeyin çalışması da yapılmaz,hele ki “yönetim-management” yazılarında .Bu durum örneğin hastanede sevklerde nelere dikkat etmeli açısından bir eksikliği gösteriyor.Sizleri-bizleri;direkt denize atıp yüzmeyi öğrettikleri için ve denize önceden atılmış abi-ablalarınızın bazıları da “bizi de attılar zamanında,sen de kendin öğren ” modunda olma ihtimalinden dolayı(az oranda ama varlar) sizler kıdemlendiğinizde en azından böyle davranmayın.Basit bir geri dönüş hem hizmet içi eğitim olur,hem de abilik-ablalık-uzmanlık-hocalık yapmış olursunuz,tutanak tutmaya harcanacak zamandan daha kısa sürer ve sonrasında bir de üzerine “teşekkür-sevap ” alırsınız. Ek olarak bir insan daha tanımış olursunuz. Malesef bu vb durumlar yaşadık ( tutanak olmasa da yaklaşım benzeri ) o yüzden bu olay üzerine birkaç nacizane önerim olsun .Eline sağlık, kolay gelsin”