Tekrar tekrar bahsedilen bu konu ile eminim ki artık birçok hekim tarafından bu konu kavranmıştır.Epigastrik ağrı ile gelen hastaya EKG çekilmesi gerektiğini,göğüs ağrısı ile gelen hastada kontrol kardiyak takipleri yapmadan eve göndermememiz gerektiğinin bilindiğine inanıyorum.
Ama rapel bilgi iyidir.Antikor düzeyi artar.Rapel bilgi en önemli hastalıklara doğru teşhis koymayı,en yorgun ve en yoğun anlarımızda dahi subkortikal olarak bu hastalıkların aklımıza gelmesi ihtimalini artırır.
Acile veya Polikliniğe şöyle hastalar gelirse:
1)Diyabeti olan
2)Sigara içen
3)Ailesinde anne-baba-kardeşlerinden birisinde <50 yaş ani ölüm,kalp krizi,stent-bypass olan varsa
4)Bunların kombinasyonu varsa
***VE BU HASTA ŞUNLARI DERSE:
1)Son 1-2 gündür olan veya bugün 1-2 saat önce başlayan mide bölgesinde(epigastrik) yanma-baskı var derse..
NE OLUR HEMEN REFLÜ-ÜLSER-GAZ SIKIŞMASI DEMEYİN!
2)Her iki omzumda ağrı var derse..
NE OLUR HEMEN BOYUN FITIĞI DEMEYİN!
3)Hasta Retrostrenal ağrı tarifliyorsa..
NE OLUR HEMEN REFLÜ DEMEYİN!
4)Hasta sırt ağrısından yakınıyorsa..
NE OLUR HEMEN MYALJİ-KAS AĞRISI DEMEYİN!
5)Hastada bunların kombinasyonu varsa..
NE OLUR ÜŞÜTME, POLMYALJİ, NÖROZ DEMEYİN!
PEKİ NE DİYELİM? NE DÜŞÜNELİM?
-Hasta yukarıda belirtilen yüksek kardiyovasküler risk grubunda ise ve bahsedilen şikayetlerle başvurmuşsa en önce en ölümcül hastalıklar olan AKUT KORONER SENDROM düşünmeliyiz.
-Akut koroner sendrom şikayetleri ile gelen hastada direkt reflü-ülser veya myalji tedavisi (BUM, NSAİİ AMPUL, BEMİKS C AMP) vermeden önce bir EKG ÇEKMELİYİZ.
-Acile bu şikayetlerle gelen hastada EKG NORMAL OLABİLİR! EKG bir kağıt parçasıdır.EKG’nin normal olması hastanın kardiyak açıdan normal olduğu anlamına gelmez.Akut MI olan hastaların yaklaşık %25 nin Acile ilk başvuru EKG leri normaldir.EKG takibi bu anlamda çok önemlidir.
-Özellikle diyabetik, sigara içen veya ailesinde akut koroner sendrom olan biri yeni başlayan ağrı ile başvuruyorsa EKG si ve kardiyak enzimleri normal dahi olsa en az 12 saat Troponin(3.6.9.-12.saatlerde) ve EKG takibi yapmalı,mümkünse ertesi gün hastaneden çıkmadan semptom sınırlı efor testi,sintigrafi veya multislice koroner BT Anjio istemeliyiz.
-Tipik göğüs ağrısı tarifleyen hastaların ilk EKG’si normal olsa bile mümkünse 15 dk arayla en az 3 kez kontrol EKG çekmeliyiz.Yine en az 12 saat takip yapmamız gerektiğini unutmayalım.Çünkü Akut MI telafisi olan bir durum değildir!
-Hastaları ve yakınlarını hatta kendi ailemiz ve yakınlarımızı Akut Koroner Sendrom açısından bilgilendirmeliyiz.Göbek üstü bölgesi dahil alt çene hizasına kadar bu bölgeler arasında sadece mide bölgesinde, sadece sırtta, sadece alt çenede, sadece iki kol veya omuzda, sadece retrosternal yani göğüs kemiğinde, sadece sol kolda veya sadece sol göğüs üstünde veya bunların birinden başlayıp diğerine doğru yayılan ağrın olursa:
***AMAN REFLÜ-ÜLSER-KAS AĞRISI-TURŞU DOKUNDU-PENCERE AÇIK KALDI ÜŞÜTTÜM GALİBA-KLİMA ÇARPTI KAS AĞRISI GALİBA-FITIK GALİBA DEMEDEN ÖNCE KALP KRİZİ GEÇİRİYOR OLABİLİRSİN VE BU HASTALIKTA DAKİKALAR ÖNEMLİ DEYİP DOKTORA GİTMELİSİN VEYA BANA HABER VER NE OLUR DEMELİYİZ….
(***Bu yazı Dr.Hüseyin OFLAZ’ın yazısından uyarlanılarak yazılmıştır.)