Acil ServisPratik Bilgiler

#00095# İş Kazasında Rapor Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli?

OLGU: Yine mesleğin ilk senesi yaşadığım bir olgu ile başlayalım.Vardiya usulu çalışan bir fabrikadan bulantı-kusma -nefes almada zorluk şikayeti ile 30’lu yaşlarda gelen bir işçi. Anamnez derinleştirilince kimyasal madde bulunan (temizlik malzemesi-deterjan üretimi fabrikası) kazan içinde temizlik yaptıktan sonra şikayetlerinin başladığını söylemesi üzerine,genel muayene ve tetkikleri yapıldıktan sonra “zehirlenme-iş kazası?” olarak düşünülerek muayene edilerek(akciğerde minimal ronküs)-tetkikleri alınarak müşahadeye alındı.Oksijen tedavisi verildi,beta agonist ile birlikte.Hastada sonradan mı yoksa önceden de var mıydı akciğer bulguları bilinemediğinden iş kazası ? olarak(hastanında beyanı doğrultusunda) düzenlendi. Tetkiklerinde herhangi bir patoloji saptanmadı.(kan gazı önemli,akciğer dinleme bulguları akut durumda şüpheli?,hastanın genel durumu iyi).Bu ana kadar sorun yok,bir telefon geldi.İlgili işyeri hekimi arkadaş,yakın zamanda ölçüm yapıldığını,bir sorun olmadığını,işkazası olarak niçin düzenlendiğini?öncesinde de benzer şikayetleri olan hastanın gastroenterit ? olabileceğini söyledi sağolsun.Ben de sorun yok ise, işkazası sonrası ölçümün de sorun olmayacağını(maddi olarak gereksiz görüyorlar anladığım kadarı ile) teşekkür ettim ilgi ve alakasından (!) dolayı.Şimdi yazıyı buraya kadar okuyan “işyeri hekimliği yapan arkadaşlardan” bir yanlışımız var ise belirtmelerini isterim.Hasta önerilerle taburcu edildi.

Şimdi yeni mezun arkadaşlar (ben de bilmiyordum sertifika eğitimi alana dek)çok da bilmediğimiz birkaç noktaya değinmek istiyorum;

İş kazası nedir?

5510 sayılı Kanunun 13.maddesinde iş kazasının tanımı

  1. Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,(TAMAM)
  2. İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,(TAMAM)
  3. Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,(İŞ SAATLERİ İÇİNDE GETİR GÖTÜR İŞİ YAPARKEN KAZA İLE OLSA BİLE)
  4. Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,(SÜT İZNİ DE DAHİL)
  5. Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,(İŞE GELİŞ GİDİŞ SERVİS İÇİNDE BİLE GELİŞSE)

Meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özür’e uğratan olaydır.(SADECE BEDENEN DEĞİL RUHEN DE )

İş kazası olursa işveren ne yapacak?(BUNUDA BİLELİM)

  1. Sigortalıların “İş Kazası” geçirmeleri hâlinde işverenleri, kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhâl,
  2. Kuruma (SGK) en geç kazadan sonraki 3 iş günü içinde haber vermek zorundalar.

İşverenden bize ne derseniz?Bir olgu daha paylaşayım,işçinin iş esnasında ayağına bbilgisayar düşüyor ama o gün kimseye haber vermiyor.Ertesi gün hastaneye gidiyor işyerinde olduğunu söylüyor tutanak tutturuyor.2.gün işyerine haber veriyor.(İŞKAZASI TUTANAĞI TUTULDUĞUNU SÖYLEMİYOR, RAPOR ALDIM DİYOR) rapor sonu belgeyi getirdiğinde aradan 3 günden fazla süre geçiyor.İşveren 3 günlük süreyi geçiriyor.CEZASI 3000 tl civarı imiş.Akıl verenler ne diyor?Git acilden raporu işkazası şeklinden değiştir.Yani bu noktayı bilinde size bu taleple gelen olursa niye geldi? demeyin diye yazıyorum(Tabiki giriş DEĞİŞTİRİLEMEZ sehven yapılmamışsa)

Fazla uzatmadan işkazası olduğunda kişi öncelikle işyerine haber vermeli(tabi burada da 3 kağıt çok olabiliyor,işyeri gereksiz izin gibi gördüğü rapor vs gibi durumlar veya kazadan dolayı denetim,ölçüm vb (maliyet vs den kaçınma )refleksi ile işçiye seni işten çıkarırım vb şekli ile baskı kurabilir.Hastanın geliş durumunda SORGULAMANIZ çok önemli,nerede oldu? nasıl oldu vs? şüphe var ise ADLİ açın zaten.Sorguda detaylanır.Tabi burada psikolojik baskı uygulanabilecek kişi siz olabilirsiniz.Hasta iş kazası DEĞİL diyor ve ADLİ açmayı gerektirebilecek bir şüphe yok ise NOTU SAĞLAM TUTUN.Anamnez kısmına evinin merdiveninden ayağı takılarak düştüğünü belirten hasta gibi.Sonrasında işler bozulursa İŞKAZASI İDİ bu dediğinde sizi de zor durumda bırakabilir.O yüzden YARALANMALI durumlarda KAYIT lar çok önemli.Anamnez özellikle.Konumuz şuan değil belki ama adli raporlarda da(ki işkazasında da adli rapora yazıyoruz)anamnez kısmını doldurun(nezaret girişleri dahil) bir şikayetin var mı? bir şikayeti olmadığını belirten hasta diye yazın anamnez kısmına.İş kazası ise ne nasıl olmuş yaklaşık saati ile birlikte yazın sonrasında  muayene bulgularınız.İstenen tetkikler ve yapılanlar .Sonrasında sevk veya taburculuk ile son öneriler.Gecici rapor denir ama katidir hukuki manada raporunuz.Hastanın elindeki yarası için pansuman yapıldı.Tetanoz aşısı yapıldı.3 gün kontrollü rapor ile ilgili uzman kontrolü sonrası kati rapor verilmek üzere yönlendirildi vb .

İş kazaları ve adli raporlarda yine garibanı korumak bize düşebiliyor arkadaşlar,bazen hasta söylemek istemez(işten çıkarırlar vb diye) ben şüphelendim diyerek adli açtım diyin gelen kolluğa gerekirse,işveren acımasız olabiliyor.

kolaylıklar dilerim,iyi çalışmalar

Burak Ölmez

Büyük Türk hakanı Atilla; "Atımın nalındaki bir çivi düşseydi, bu büyük ülke olmazdı!" demiş. "Ama nasıl olur?" demişler. "Bir çivi bir ülkeyi nasıl kurtarır?" Atilla cevap vermiş; "Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu da koca bir ülkeyi kurtarır" (teşbihte hata olmasın) bir "tüyo" bazen bir "hayat"kurtarabilir felsefesinde bir insan,bir hekim..
Başa dön tuşu