Doktor GözündenDr.M.Burak ÖLMEZSerbest Paylaşımlar

#00079# Şüpheli Genç Yaşta Ölüm

DANIŞILAN BAYRAM OLGUSU -ŞÜPHELİ GENÇ YAŞTA ÖLÜM

OLGU:
22 yaş kadın hasta, aynı gün içerisinde sternum orta hatta ağrı, mide bulantısı şikayeti ile ilçe devlet hastanesine başvurmuş.Orada tetkik (?)ve semptomatik tedavisi yapılan hasta biraz rahatlayınca taburcu edilmiş ve kendi küçük ilçesine geldiğinde şikayetleri tekrar artınca entegre hastaneye başvurmuş gece 02.00 civarı.Hastanın ekg si çekilmiş, normal tetkik imkanı fazla olmadığından müşahade ye alınmış semptomatik bir tedavi ile.Hasta yakınları bağırarak fenalaştığını haber vermeleri üzerine müşahadeye gelindiğinde; kardiyopulmoner arrest tablosunda karşılaşılıp 2 saate yakın CPR yapılmasına rağmen hasta EXİTUS kabul edilmiş. 22 yaş kadın hasta olması sonrasında sorgulandığında gebe kalmak için hormon preparatı (?) kullanmakta olduğu öğrenilmiş.Ölüm nedeninin belirlenmesi amaçlı adli açılarak savcıya haber verilmiş. Savcı beyin ilk tepkisi saat 2 de olan bir olaya niye saat 4.00 de haber veriyorsunuz ?(CPR ile ugraşıldığından olsa gerek 😠) niye şüpheli gördün? (22 yaşında bilinen kronik hastalığı olmayan ölümden olsa gerek 😠) hastane tabiki 30-40 kişi ile dolmuş. Kapalı otopsi kaydı tutularak otopsi için yönlendirilmiş.

Bu vakadan çıkarılacak dersler
1.Her ölüm erkendir, ancak genç yaşta olan veya çocuk ölümleri hasta yakını veya yakınlarını takdir edersiniz ki olabildiğince üzer ve gerer.Yönetmek zor olabilir.
2.Bu hastanın aynı gün öncesinde bir hastane başvurusu var,ilgili hekim ile görüşülerek bilgi verilmesinde fayda vardır.
3.Bu hastada muhtemel tanı pulmoner emboli(toksikasyon da olabilir )veya kardiyak aritmi?MI? ilçe devlette veya entegre de tanı koyması malesef zor hastalıklardır.İlaç ve hastalık anamnezi her hastada sorgulanmalı (hormon tedavisi önceden olmayan göğüs ağrısı (akut)şüpheci olmakta fayda var.Ve elinizde tetkik imkanı yok ise de müşahadeyi olabildiğince kullanmakta fayda var.(“Eve yolladılar öldü” durumu tabiki istenmeyen durumlardır)
4.D dimer bu tip hastanelerde olmazsa olmaz tetkiklerden, yüzde yüz tanı koymaz. (negatif olması uzaklaştırır) İlgili başhekimlere çalışılmıyorsa talep edin (yazılı şekilde ve bu talebinizi saklayın amacınız sorumluluğu paylaşmak ) domates olmadan menemen yapmanız beklenir ve haliyle yapamadığınız zaman “niye yapmadınız?” denebilir ilgili ve sorumlu kişilerle mesleki pratiğinizde ihtiyaçlarınızı belirtin (öncelik tabiki diyalog, olmazsa yazılı beyan )
5.Son olarak bu vakada tatmin edici-önlenemez-tanı ve tedavisi yapılması zor bir neden de çıksa 22 yaş ölüm de hasta yakınları “suçlu ” bulmak isteyebilirler kayıtlarınızı bulgularınızı sağlam tutmalı ve yazmalısınız. Biliyorsunuz ki yazılmamış yapılmamış kabul edilir.Bu gibi vakalar doktoru yıpratıcı olabiliyor,umarım sıkıntı olmaz. iyi çalışmalar dostlar

Burak Ölmez

Büyük Türk hakanı Atilla; "Atımın nalındaki bir çivi düşseydi, bu büyük ülke olmazdı!" demiş. "Ama nasıl olur?" demişler. "Bir çivi bir ülkeyi nasıl kurtarır?" Atilla cevap vermiş; "Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu da koca bir ülkeyi kurtarır" (teşbihte hata olmasın) bir "tüyo" bazen bir "hayat"kurtarabilir felsefesinde bir insan,bir hekim..
Başa dön tuşu