45 yaş bayan hasta dünden bu yana olan bulantı-kusma,halsizlik,sırt ağrısı ve ateş şikayetiyle A* hastanesi Acil servisine başvuruyor.
A* Hastanesinde yapılan rutin kan tetkiklerindeki parametrelerin normal olması sonucu hastaya şikayetlerine yönelik semptomatik tedavi uygulanarak önerilerle taburcu ediliyor.Hasta semptomlarının artarak tekrarlaması üzerine aynı acil servise yeniden başvuruyor ve 2nci kez alınan kan tetkikleri arasında 8 saatlik bir süre geçmesine rağmen KCFT ,BFT ve CRP değerlerinde çok anlamlı bir artış olduğu görülerek hastaya bir üst basamak olan B* hastanesine gitmesi söyleniyor.
Hasta B* Hastanesi Acil servisinde değerlendiriliyor.A* Hastenesindeki 8 saat ara ile alınan kan tetkiklerinde Üre,Kreatin,AST,ALT,GGT,CPK,CRP değerlerindeki akut artış ve klinik semptomlar Leptospiroz lehine düşünülerek Enfeksiyon servisine yatırılıyor.
Yazarın Düşünceleri
*Kan tetkikleri oturmamış hastaya Leptospiroz tanısı koymak zordur.
*Leptospiroz olan bir hastaya kolayca AGE,ÜSYE gibi yanlış tanılar konulabilir.Dolayısıyla ÜSYE,AGE tanısı dahi düşünülen hastalara semptomlarının artması halinde Acil servise yeniden başvurmaları gerektiği tavsiyeleri ile hastalar taburcu edilmelidir.
*Acil servislere mükerrer(tekrarlayan) başvurulara önemli gözüyle bakılmalıdır.
Leptospiroz (Weil Hastalığı) Nedir?
Hayvanlardan insanlara bulaşma eğiliminde olan leptospira adı verilen bakterilerin oluşturduğu enfeksiyona verilen isimdir.Genelde şiddetli sel ve su baskınları sonucunda ortaya çıkmaktadır. Doğal olarak yağışlı bölgelerde daha sık ortaya çıkmaktadır.
Leptospiroz Bulguları Nelerdir?
- Ateş ve titreme atakları
- Kırmızı gözler
- Baş ağrısı
- Yaygın kas ağrısı
- Kusma
- Karın ağrısı
- İshal
- Boğaz ağrısı ve öksürük
Leptospirozun Bulaş
ve Yayılım Yolları Nelerdir?
Enfekte olmuş hayvanlardan ve artıklarından yayılabilmektedir. Bu hastalığın etkeni vücuda üç yolla girebilmektedir:
–>Doğrudan temas yoluyla,
–>Besinlerle bulaşma ve tüketim yoluyla
–>Soluma yoluyla
(***Çiftçiler, veterinerler ve mezbahada çalışanlar genellikle risk altındaki grup olarak bilinmektedirler.)
Hastalık Seyri?
Hastalık genel olarak bir iki gün içerisinde başlar ve 21 gün kadar sürebilmektedir. Bazı hastalarda, şiddetli seyir gösterebilmekte ve şu belirtilerin ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir:
- Böbrek yetmezliği
- Karaciğer yetmezliği
- Solunum problemleri
- Kardiyak problemler
- Menenjit
- Sarılık
Leptospirozun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalık başladıktan sonra ortadan kaldıracak bir tedavi mevcut değildir. Antibiyotiklerle hastalığın şiddetli geçişinin önüne geçilmeye çalışılır. Koruyucu tedavi olarak kullanılan bir aşı henüz bulunmamaktadır.