Yazı Künyesi: #00057#
Acil serviste nöbette iken 59 yaşında bayan sol ayak bileğinin iç yüzünde parlak siyah renkli örümceğe benzeyen bir böcek gördüğünü,daha sonra ayak bölgesinden gövdesine doğru yayılan ağrı,karın ağrısı,aşırı terleme,çarpıntı,üşüme,titreme ve kusma şikayetlerinin geliştiğini belirterek başvursa ve genel durumu kötü,taşikardik,hipertansif,hipertermik,fasikülasyonları ve sekresyonlarında artış olan ajite bir hasta gelse düşünemeyeceğimiz şey belki de Karadul örümceği olurdu,dolayısıyla konunun önemine dikkat çekmek amacıyla Karadul örümceği ve klinik tablosunu taburcu.net olarak aktarıyoruz.
Karadul örümceği
Boy: 1-2 cm,
Renk: Parlak siyah (Karınlarında kum saati şeklinde kırmızı leke)
Yaşam süresi: 1-2 yıl,
Tümü zehirlidir. Ancak bazıları insanda zehirlenme oluşturmayabilir.
Amerika’da ölüm oranı < %1.
*Karadul venomu(Latrotoksin) yılan ısırmasındaki venomdan tam 15 kat daha fazla toksiktir!
Tüm ısırmalarda bulgu oluşmayabilir. Toksik etkiler vücuda giren venomun miktarına ve kişinin yetişkin ya da çocuk olmasına göre değişir.
Latrotoksin nörotoksiktir.
Sinir kas kavşağında ve postgangliyonik presinaptik membranda non-spesifik katyon kanallarını açar ve Ca++’un hücre içine girişini arttırır. Sinapslardan ACh ve NA salınımını arttırır. Ayrıca, NA geri alımını da bloke eder.
– Çocuklar,yaşlılar,KVS hastalığı olanlar ve Ek hastalığı olanlar riskli gruptadırlar.
Klinik Bulguları:
Lokal bulgular: 1-2 mm uzaklıkta ısırık izleri, hafif kızarıklık, ısı artışı, şişlik, ürtiker, kaşıntı, iğne batar tarzda başlayan, yayılan ağrı.
Sistemik bulgular:
Ağrı: İlk 20-40 dk’da başlayan, 2-3. saatte pik yapan iğne batması şeklinde ağrı. Uyluk, kalça, abdomen (appendisit ?), üst ekstremite ve göğüse yayılan kas ağrıları, krampları, fasikülasyonlar, rijidite (tahta karın, omuz, kalça), diyafram paralizisi,
Genel: Ateş yüksekliği (%10-15), anksiyete, huzursuzluk, başağrısı, pitozis, göz kapağı ödemi, bulantı-kusma, salivasyon artışı, terleme artışı, refleks artışı, solunum güçlüğü, böbrek yetmezliği (oligüri, anüri),
KVS bulguları: Hafif HT (%20-60), taşikardi (%10-50), göğüs ağrısı, EKG değişiklikleri (QRS/QT uzaması, ST depresyonu), AF, Mİ, kalp yetmezliği.
Hayvan ısırma sokmalarında doğru bilinen yanlışlar!!!
- Yara yerinin kesilmesi, emilmesi,
- Turnike uygulanması,
- Yara yerine amonyak vb uygulanması,
- Proflaktik kortikostreoid ve antihistaminik uygulaması
Tedavi
Örümceklerden korunmak ???
Hasta stabilizasyonu,
Destek tedavi
Yara yeri bakımı,
Tetanoz proflaksisi,
Antivenom ???
(Bu yazı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı,Klinik Toksikoloji öğretim görevlisi Doç.Dr.Nil HOCAOĞLU AKSAY’ın izni alınarak,hocamızın sunumundan faydalanılarak yazılmıştır.)