Yazı Künyesi: #00053#
OLGU: 76 yaşında erkek hasta. 20 gün önce bahçede elini kesen hasta dış merkezde acil servise başvurmuş. Hastanın pansumanı sonrası aşı yapılmadan taburcu edilmiş. Yaklaşık 17 gün sonra hastada çenede şikayetleri başlamış. 3 gündür olan çene kilitlenmesi şikayetiyle dış merkeze başvurmuş. Hasta bize geldiğinde çene kilitlenmesi ve nefes almada güçlük şikayetleri mevcuttu. Başvuru anında vitalleri stabil olan hastanın GKS:15 koopere ve oryante idi. Nörolojik muayenesinde güç kaybı olmayan hastanın çene kaslarını hareket ettiremediği görüldü. Larenks görülemedi. Ön kol kaslarında hareketle artan kas ağrıları mevcuttu. Hastanın laboratuvar sonuçlarında lökositoz (wbc:12000) dışında belirgin bir patolojiye rastlanmadı. Hastanın çene kaslarında ki tutulum, temporomandibular eklemde herhangi bir patoloji olmaması ve yaralanma öyküsü olması nedeniyle trismus olarak değerlendirildi. Hasta enfeksiyon hastalıklarına danışılarak tetanoz ön tanısıyla anestezi yoğun bakım servisine yatırıldı.
Tetanos, gram-pozitif, anaerobik bir basil olan Clostridium tetani bakterisinden ileri gelen ve çizgili kaslarda uzun süreli sertleşme ve kasılmayla belirginleşen toksik ve ölümcül bir enfeksiyon hastalığıdır. Toprakta yaşayan Clostridium tetani, derideki bir yara, çizik vb aracılığıyla organizmaya girmesinden kaynaklanan hastalıkta, giriş noktasında üreyen basilin çıkardığı toksinlerin organizmanın her yanına dağılması sonucunda 2-12 gün süren kuluçka döneminin ardından, önce çene kaslarında görülen ağrılı kas kasılmaları (trismus) bütün vücuda yayılır.
Tedavi edilmezse çok ağrılı kasılma nöbetleriyle sürer ve ölümle sonuçlanır.
SONUÇ: Tetanoz aşıyla korunabilen bir hastalıktır. Aşı programlarında ülkemizde 2-4 ve 6. aylarda ve 18. ayda rapel olmak üzere aşı yapılmaktadır. Temiz yaralarda 10 yılda, kirli yaralarda 5 yılda bir rapel yapılmalıdır. Tetanoz temasından şüphelenilen kişi ilk 24 saatte aşılanmalı tetanoz Ig tedavisine başlanmalıdır. Bundan dolayı acil servislerde açık yarası bulunan hastaların tetanoz aşılamasına dikkat edilmeli ve şüpheli tetanoz aşılaması hikayesi olanlarında aşılanması gerekmektedir.
TETANOZ YAPMAYI UNUTAN DOKTORA 50 BİN TL PARA CEZASI İLE İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ
Yorum dan Ek:
S Emre Nozoğlu :Aşısı var demisler , doktor neden suçlu bulunmus ?
Her kesiye darbeye vs direk tetanoz mu yapalim yani ?
C: Hukuk öyle demis malesef hocam.Genellikle soru şu ?tetanoz aşısı yaptırdın mı? “Eee himm “=direkt yapılmalı kirli yara ise ama cevap net ise “hocam askerde yaptIrdIm şu sene gittim” ne zaman ” 5 sene içinde “ona DA tamam.Genellikle aşıya karşı fobimiz olduğundan yalan da söyleyebilirler.Ozaman not almak gerekir gibi.
S:Mete Ahmet Yalçın :Özellikle “benim aşım var” diyerek aşı olmak istemeyenlere ne yapalım?
C:Not aldırıp imzalatın doktor bey (bununla ilgili muhtemelen acilde “kağıt” defter bulmanız zor olacaktır.Ya talep edilmeli veya bilgi kısmına not alınmalı.Hukuk belgeye bakar.Hastaya da bu yaradan ölmezsin ancak tetanoz olursan ölürsün diyerek “açıklama” yapmakta fayda var.Buna ben ölümü gösterip tetanoz aşısına ikna etme diyorum (ki cidden öyle)
ACT FACEBOOK SAYFASI TIKLAYINIZ