Doktor GözündenDr.M.Burak ÖLMEZSerbest Paylaşımlar

#00046# Rapor İsteyen Hastayı Başka Hekime Yönlendirmek

Evet bugün spontan 2.konumuz yine paramedikal durumla ilgili.Hastane aciline herhangi bir sebeple başvurmuş hastanın “haklı” veya “haksız” rapor talebine yaklaşım (kendimce) hatalarından bahsedeceğim.

İnsan yaradılış itibarı ile bir krizle karşılaştığında refleks olarak bu krizi nasıl bertaraf edebilirim düşüncesi ile bazen “subkortikal” yaklaşımlara girebilir.Aklına gelen baştan savma cümle veya davranışların sonra sıkıntısını yaşamayın diye yazıyorum.Örneğin resmi kaydı,ICD kodu olan tanı ve tedavisi yapılan hastaya; tanı kodu ve tedavisi ile “rapor ihtiyacı” olabililecek durumda ise raporu verilmelidir.Verilmeyip (çoğunuz yapmıyorsunuz zaten de bazı arkadaşlardan geri bildirim alıyorum),acilde verilmiyor rapor veya 1 günden fazla rapor verilmiyor git aile sağlığı merkezine orada alabilirsin,veya git polikliniğe oradan versinler mealinde veya benzerinde ifadelerle hastalar yönlendirilebiliyor.Bu tavırlar başımıza neler açabilir?

1-İlgili yolladığınız hekim iyi niyetli olarak bu şekilde yollandığından emin olamaz veya bazen ters gününde ise “bir tutanakla hastanın aynı gün acil serviste muayene,tedavisi yapılarak rapor verilmediği ,yine aynı gün “rapor” için farklı bir kuruma tarafımıza yönlendirildiği hasta beyanı ve tutanak altında ki imzası ile tesbit edilmiştir. Tarafınızdan değerlendirilmesi diyerek il sağlık müdürlüğü düzeyinde hiç istemediğimiz bir meslektaşa “UYARI” cezası almanıza yol açabilir(hadi canım! diyenlere evet cidden öyle diyorum)
2-İlgili hekim öyle bir şey yok tek hekim nerede çalışıyorsa çalışsın “GEREKİYORSA” 10 güne kadar rapor verebilir diyerek tekrar size yönlendirebilir(ben buna masa tenisi oynamak diyorum hasta size veya yollayana patlayabilir, genellikle ilk verebildiği halde vermeyen hekime patlar)veya verilmeyen hastanede çık BAŞHEKİME diyerek işi iyice bulandırabilir.(yapan arkadaşa var ise(ki sanmıyorum)hiç başıma gelmedi diyorsa ilgili asm veya pol hekiminin iyi niyetindendir).Bu örnekler başımıza gelmiyor diye yanlışta inat etmemenizi (EDEN olduğunu düşünmüyorum da üzerine alınan alınsın)öneririm.
3-Çok çok nadir hasta sizden şikayetçi olabilir hasta olmama rağmen istirahat raporu verilmemiştir diye,hastalığı rapor açısından verilmeyeceğine dair savunulamayacak kadar ağırsa (mesela ayaktan tedavi etmeye karar verdiğiniz ama rapor vermediğiniz pnömoni gibi) adli olarak da sorgulanmanıza,bazen ceza almanıza yol açabilir.

Bugünkü şiddete meylettiren konu sonrası 2.konu gibi oldu.

Nasıl Yönetmeli?
Hastane acilline veya diğer ilgili birimlere (asm,pol vs) bazen sırf rapor için gelen hasta numarasında yatan kişiler olduğunu biliyoruz hepimiz.
1-Hastanın cidden raporluk durumu var ise VERİN (ilk seçenek ve doğru olanı) hem vicdani hem sorumluluk açısından.
2-Hastanın rapor ihtiyacı yok veya istediği kadar yoksa direkt yüzüne söyleyin bu hastalığa rapor verilmez verilebilecek gün sayısı bellidir olmaz.(evrakta sahteciliğe girer vs)
3-Ama abi acil çok yoğun raporla mı uğraşacağız?
Hasta muayenesi sadece alınan puan,muayene,tedavi,reçete,yapılan işlem le bitmiyor malesef arkadaşlar,baştan alır reçete ve raporuna kadar GEREKİYORSA yazılır.Tam muayene ve tedavi bu demektir.işi baştan hiç almayacaksınız (kaydını sildir asmye git diyeceksiniz,hastayı muayene veya tanıya girişti iseniz sonunda kadar tamamlamalısınız.Başkasına yönlendirilmez veya İMA edilmez enazından ETİK açıdan sıkıntılıdır.DİSİPLİN vs gibi durumlar da hiç kimsenin hoşuna gitmez.Rapor ile ilgili durum için güvenilir bilgi işlem personeli diyeceğim ama işin içinde RAPOR olduğu için kimseye şifre vermenizi de önermem.
4-Abi şimdi hastayla papaz mı olalım ? diye düşünen arkadaşalar için yolladığınız kapısında GÜVENLİK olmayan asm deki meslektaşlarınız papaz olacağına yeri gelecek (bayan arkadaşlar için söylüyorum erkekler zaten MERTÇE buna rapora gerek yok diyordur diye dşünüyorum,bazen sadece düşünmekle kalıyorum gibi:) ) yüzüne bu hastalığa rapor olmaz demelisiniz.

Son söz Tıp ve hasta muayenesi KOLAY demedik hiçbir zaman,ama bazen ZOR dur ama MÜMKÜNDÜR.İşini ETİK,AHLAKİ,VİCDANİ VE MESLEKİ değerlere uygun yapan arkadaşlara İyi çalışmalar dilerim.Bu grubun çoğunu oluşturmaktadır.

ACT FACEBOOK SAYFASI TIKLAYINIZ

TÜM PAYLAŞIMLARIM FACEBOOK KISAYOL TIKLAYINIZ 

  SOSYAL TIP YAZILARIM

Burak Ölmez

Büyük Türk hakanı Atilla; "Atımın nalındaki bir çivi düşseydi, bu büyük ülke olmazdı!" demiş. "Ama nasıl olur?" demişler. "Bir çivi bir ülkeyi nasıl kurtarır?" Atilla cevap vermiş; "Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu da koca bir ülkeyi kurtarır" (teşbihte hata olmasın) bir "tüyo" bazen bir "hayat"kurtarabilir felsefesinde bir insan,bir hekim..
Başa dön tuşu