Yazı Künyesi: #00037#
Merhabalar, fakültenin en güzel yıllarından olan 5. sınıfta tus telaşesinden çok da ilgi gösteremediğimiz, dikkat edemediğimiz küçük stajların göz acillerinden olan retina dekolmanını tanıyalım ve küçük bir vaka ile de pekiştirelim. Retina dekolmanı; retina tabakasının makuladan tamamen veya kısmen ayrılması sonucunda ani gelişen görme kayıpları, gözde ışık çakmaları ve göz önünde yeni başlayan sinek uçuşması semptomları ile kendini gösteren bir hastalıktır. Retinanın ayrılma yerine ve ilerleme durumuna bağlı olarak görme tamamen kaybolabilmektedir. Bu nedenle hastalığın erken dönemde tanı ve tedavisi çok önemidir. Acilde hastada retina dekolmanını düşündürecek altın kelimeler şunlardır: gözümde ışık çakmaları oldu, gözümün önüne uçuşan sinekler gelmeye başladı, gördüğüm yerlerin belli bir kısmı karanlık. Bu şikayetleri özellikle tek gözde tarifledikleri zaman aklımıza mutlaka retina dekolmanı gelmeli. Gelelim vakamıza:
54 Yaşında kadın hasta acilin en hareketli saatleri olan akşam dokuz civarlarında geldi. Şikayetlerini anlatmaya başladı: Benim anksiyete bozukluğum var ilaçlar da kullanıyorum bugün gözümün önünde yeni bir şeyler uçuşmaya başladı. Bir de sağ gözüm ağrımaya başladı bugün. Başka şikayetim yok.
Siz de kendi kendinize dediniz ki amaaaaan şu kadar hasta yoğunluğunun olduğu saatte anksiyete ile mi uğraşacağım. Yapayım avil’ini gitsin.???
Elbette öyle yapmadık değil mi 🙂 ne kadar yoğun olursa olsun hastaya konversiyon-anksiyete demeden önce hasta için en kötüsünü düşünüp öyle karar verdik ve göz konsultasyonu istedik.
SONUÇ: Göz dibi muayenesinde saat 5-7 hizasında retina dekolmanı saptanan hastaya lazerle fotokoagülasyon yapıldı ve retina sabitlendi.
Gerçekten bir hastaya anksiyete demek işin en kolay kısmı. Hastaların çoğu da böyle evet ama biz acilde en kötüsünü düşünüp hızlı bir biçimde ayırıcı tanıları ekarte ederek ilerlemeliyiz. Acildeki mantığımız tanı koymak değil, mortalite ve morbiditesi yüksek hastalıkları ekarte etmek olmalı. Hastanın şikayetlerini dinleyip muayenesini yaptıktan sonra aklımızdaki soru şu olmalı: Bu hasta neden ölür?
Elbette tanı koyup senin şu hastalığın var demek çok iyi bir hekimlik fakat bizim acildeki amacımız tanıdan çok ekartasyon. Yani hastaya şunu söyleyebilmek: sen şu an kalp krizi geçirmiyorsun, şu anda senin şu şu hastalığın yok ama bu hiçbir şeyin olmadığı anlamına gelmez, bu şikayetlerinin sebebinin araştırılması için şu şu branşlara gözükmen gerekli.