Yazı Künyesi: #00035#
1. ACİLLERİ TANIYIN:
Acilde daha önce çalışmadıysanız, öncelikle acillerin çalışma sistemini öğrenmelisiniz. Bazı farklılıklar olmakla birlikte, aciller, bulundukları bölgenin sağlık sisteminin taşıyıcı kolonudur. Türk Acil Sistemi, triyaj sistemi ile çalışır; 112 ekipleri veya ayaktan getirilen hastaların aciliyet durumlarına göre triyajları yapıldıktan sonra muayene alanında ilk muayeneleri yapılır. Triyaj genellikle tecrübeli bir hemşire tarafından yapılır. Acil Servisler hızlı tanı-tedavinin yapıldığı yerlerdir. Dolayısıyla öncelikli tanılar hızla ekarte edilmeli, kronik sorunlar aile hekimine / ilgili polikliniklere yönlendirmelisiniz.
2. EKİBİNİZİ TANIYIN:
Acil bir ekip işidir. Çalışacağınız acil servisin, hemşireleri, attleri, paramedikleri, sağlık memurları, sekreterleri, güvenlik görevlileri, hasta yönlendirme personelleriyle tanışın. Onlara güzel davranmanız, alışma devresini çok kolay geçirmenizi sağlayacaktır. Ekibinize değer verin. Onların tecrübelerinden yararlanın. İlk maaşınızdan ufak sürprizler yaparak, ekibinize dinamizm katabilirsiniz.
3. KONSÜLTANLARI TANIYIN
Konsültasyon, acil servislerin olmazsa olmazıdır. Fransızca kökenli bu kelimenin Türk Dil Kurumundaki karşılığı, “Bir hastalığa birkaç hekimin teşhis koyması işi, konsulto.”dur. Konsültasyon, her ne kadar müdavi hekime tavsiye niteliğinde olsa da, Türk Adli Tıp Sisteminde pratisyen hekimlerin acil vakalarda/yatış gerektiren vakalarda uzman hekime danışmaları mecburiyettir. Yeni göreve başladığınız bir hastanede, branş hekimlerini tanıyın. Her hekimin konsültasyon tarzı farklıdır. Onlarla temasa geçmenin size inanılmaz avantajlar sağladığını göreceksiniz.
4. GÜVENLİ VE KONFORLU BİR YER EDİNİN:
Önce sizin can güvenliğiniz gelir. Kendinize güzel, nezih, temiz kalacak yer edinin. Bu konuda gittiğiniz bölgenin varsa hekimevi, öğretmenevi, polis evi gibi kurumlarını kullanabilirsiniz. Evliyseniz, site içinde güvenlikli bir daire her zaman önceliğiniz olmalı. Komşularının sakin ve güvenilir olduğuna emin olun. Bu konuda masraftan kaçınmayın. Siz gece nöbetlerindeyken evinize davetsiz misafir gelmesini istemezsiniz.
5. NÖBET İÇİN RAHAT BİR AYAKKABI EDİNİN
Sürekli ayakta durarak çalışmak, bir süre sonra bütün enerjinizi bitirecektir. Ayak sağlığınızı koruyun. Konforsuz ayakkabıları tercih etmeyin. Köpük veya hava tabanlı, ayağınızı terletmeyecek, sıkmayacak ayakkabılar tercih edin. Terlik giyerim diyorsanız, ünlü markalardan şaşmayın. Unutmayın, kalitesiz ayakkabılar ya da pazar terlikleri nöbetinizin ilerleyen saatlerini bir anda kâbusa çevirebilir.
6. İYİ BESLENİN:
Nöbetlerin nasıl geçeceği belli olmaz. Bazen çok sakin nöbetler geçirirken hiç nefes almadan çalıştığınız günler de olacaktır. İyi beslenin. Protein ve karbonhidrattan zengin besinler ihtiyacınızı karşılayacaktır. Yağlı yiyeceklerden ve aşırı kahve tüketiminden uzak durun. Nöbet içindeki veriminiz, dikkatli beslenmenize bağlıdır. Nöbette bol bol su için. Enerji içecekleri, tükenmek üzere olduğunuzda kısa süreli destek sağlayabilir. Mümkünse mevsim meyvelerinden nöbet içerisinde tüketin. Kuru incir, kuru üzüm, fındık, ceviz, hurma gibi besinler glisemik indeksi yüksek olması nedeniyle enerjinizi kısa sürede geri sağlamaya yardımcı olacaktır.
7. SÜREKLİ GELİŞMEK İÇİN ÇABA SARFEDİN:
Hastalık yoktur hasta vardır cümlesi beynimize kazındı. Peki bu kadar mı? Hastalar da her hastalıklarını farklı yaşamaya başladılar. İyi bildiğiniz kronik anemi hastası, bu gelişinde gis kanama geçiriyor olabilir. Acilinizin müdavimlerinden alkol bağımlısı Hüsnü amca bu kez akut inferior myokard infarktüsü ile sizi selamlıyor olabilir. Bütün bunların üstüne bir de yoğunluk eklenince, zor tanılar için sıkı bir doktora ihtiyaç var. O siz olmalısınız. Kendinizi geliştirin. Sürekli okuyun, bilgilerinizi canlı tutun. Her nöbetten sonra o günün önemli hastalarını tekrar okuyun. Ciddi hastaların barkodlarını alıp cebinize koyarsanız nöbet çıkışı hangisiydi diye hatırlamak zorunda kalmazsınız.
www.taburcu.net
Soru ve yorumlarınızı lütfen bize yazın.
#acilservis #pratisyenhekim #pratisyen #doktor #ilkgörev #başlangıç